1.maaliskuuta 2019
Podcast on mediailmiö, joka on saavuttanut parin viime vuoden aikana vakiintuneen paikan viestinnässä ja mediakulttuurissa. Podcastilla tarkoitetaan internetissä äänitiedostoina julkaistavaa puheohjelmaa. Podcastia voitaisiin kutsua internet-radio-ohjelmaksi. Ero perinteiseen radioon verrattuna on podcastin ’jukebox’-luonne: kuluttaja voi kuunnella tai ladata ääniohjelman internetistä missä ja milloin haluaa .
Kuka tahansa voi myös julkaista itse tuotettua podcast-ohjelmaa internetissä. Podcast eroaa perinteisestä radio-ohjelmasta myös tässä suhteessa. Podcastin tuottamiseen ja julkaisemiseen ei tarvita mitään erityislupia, kun kyse on pelkästä puheohjelmasta.
Podcast-ohjelman tuottaminen ei ole vaikeaa, tärkeintä on, että on jotain sanottavaa. Podcastin äänittämisen kelpaa aluksi ihan peruskännykkä, äänitteen editointiin läppärillä tai kännykällä löytyy ilmaisohjelmistoja netistä (läppärille esim. Audacity, Android-kännykälle esim. WaveEditor for Android) ja äänitiedostot voi samoin julkaista ilmaiseksi eri esim. Soundcloud tai Anchor -palvelun kautta. Tällaisia podcastin host-palveluja podcastin julkaisemiseksi löytyy internetistä useita. Useimmat tarjoavat palvelua ainakin tiettyyn rajaan asti ilmaiseksi.
Podcastin tekeminen on kaikkien ulottuvilla. Podcastin luonteeseen kuuluu vapaa ja rönsyilevä ote ja stressittömyys, podcast on rento media. Kannattaa kokeilla!
Suomalaisia podcasteja löytyy listattuna mm. Jaksomedian Jakso.fi -sivustolta. Kuuntele, ihastu – ja nouki ideoita oman podcastisi toteuttamiseen.
Vielä sananen musiikin käytöstä podcasteissa. Jos musiikkia halutaan käyttää (tunnarit, jinglet, ym.), musiikin tekijänoikeuskysymyksistä on huolehdittava erikseen. Säveltäjien, sovittajien ja sanoittajien oikeuksia valvoo Teosto, äänitteiden tuottajien ja äänitteillä soittavien muusikkojen oikeuksia taas valvoo Gramex . Tämä on yleensä kallis vaihtoehto.
Halvempi vaihtoehto podcastin tunnusmusiikille ja jingleille on käyttää ns. Royalty-free -musiikkia, jota on löydettävissä internetin kautta Creative Commons -lisenssillä. Yksi suosituimmista palveluista on incompetech.com, jota pitää yllä säveltäjä Kevin MacLeod. Hänen musiikkiaan saa käyttää vapaasti, kunhan ilmoitetaan musiikin alkuperä ja tekijä. Tiedot on ilmoitettava videon kohdalla lopputeksteissä tai podcastissa loppukaneeteissa. Jos musiikin biisitietojen ilmoittaminen tuntuu podcastissa puhuttuna hankalalta, voi ostaa 20 eurolla (+ALV) lisenssin, joka oikeuttaa ko. musiikkikappaleen rajattomaan käyttöön omissa ohjelmissa ilman ilmoitusvelvollisuutta k o. kappaleen kohdalla. Lisenssisopimus toimitetaan oston yhteydessä kirjallisena PDF-tiedostona. Tuo musiikin käyttölisenssisopimus on hyvä olla kirjallisena, nimittäin Youtube tai vastaava julkaisualusta saattaa kysellä musiikin alkuperätietojen perään. MacLeodin musiikkia käytetään erittäin laajasti eri puolilla mm. elokuvatuotannoissa.
Teknisiä vinkkejä oman podcastin aloittamiseen löydät esim. Podcast Auditorion sivulta.
7. lokakuuta 2018
Turun kirjamessuilla 5.-7.10 2018 Aurinkobaletin, Tehdasteatterin ja Åbo Svenska Teatterin yhteisestä näyttelypisteestä Kulttuurinharrastaja bongasi Aurinkobaletin taiteellisen johtajan Urmas Poolametsin. Tanssija-Koreografi Poolametsin kanssa sukeutui messuhyörinän keskellä antoisa keskustelu nykytanssin tilasta ja tanssitaiteesta yleensä.
Kuuntele haastattelu täältä.